مدل ها و انواع مختلف خمیر ترش چیست؟
خمیر ترش دارای سه نوع می باشد:
۱) ترش کوتاه مدت:
اگر خمیری تا ۶ ساعت از زمان تهیه اش گذشته باشد ترش کوتاه مدت گویند.
۲) ترش طولانی:
اگر خمیری تا ۱۸ ساعت از زمان تهیه اش گذشته باشد ترش طولانی گویند.
۳) ترش سرکش یا شبانه:
خمیری که بیش از یک روز یا یک روز و یک شب از زمان تهیه اش گذشته باشد ترش شبانه گویند.
روش تهیه خمیرترش:
معمولا خمیرترش به دو طریق(استفاده از سرکه و ماست واستفاده از مخمر صنعتی) تهیه می شود. در صورتی که از سرکه و ماست استفاده شود، ترکیب خمیرترش شامل آرد، کمی نمک، یک استکان سرکه، و ۱۰۰ گرم ماست می باشد(در صورتیکه ماست ترش باشد نیازی به سرکه نیست).
درروش دوم خمیر ترش شامل آرد، نمک، و مخمر صنعتی است. در این جا هم می توان از سرکه و ماست برای اسیدی کردن محیط استفاده کرد. قابل ذکر است که کیفیت خمیرترش تهیه شده به روش طبیعی بهتر از خمیرترش توسط مخمر صنعتی می باشد و نانی که از خمیرترش تهیه می شود بهتر است از نانی که از مخمر صنعتی تهیه می گردد.
در حقیقت خمیر ترش خمیری متشکل از محیط کشت حاوی لاکتوباسیلوس است که به صورت ترکیبی در همزیستی با مخمرها به سر میبرد. خمیر ترش همراه با مخمر ساکارومایسس سرویسیه یکی از دو ترکیب اصلی ور آمدن خمیر در پخت نان می باشد، که بویژه از اهمیت خاصی در پخت نانهایی با پایه چاودار برخوردار است. مخمر به تنهایی قادر به تولید ترکیبات مورد نیاز جهت تخمیر نیست. در مقایسه با نانهایی با پایه مخمر، خمیر ترش نانی با طعم مشخص تندی یا ترشی ایجاد مینماید که عمدتاً بدلیل اسید لاکتیک تولید شده توسط لا کتوباسیلوس هاست، که اساساً به عنوان قدیمی ترین استارتر
تخمیر ابتدایی شناخته شده اند.
خمیر ترش با استفاده از مقدار کمی(۲۰% – ۲۵%) از خمیراستارتر یا خمیر مادر تهیه می گردد و شامل محیط کشتی است که با آرد و آب مخلوط می شود . بخشی از این خمیر مایه بدست آمده به عنوان استارتر برای سری بعدی تهیه نان استفاده می شود. مخلوط خمیر ترش می تواند در دمای اتاق به طور نامحدود همچنان سالم و قابل استفاده باقی بماند. خمیر ترش هر نانوایی طعم خاص خود را دارد و ترکیبی از استارتر، محیط کشت، درجه حرارت هوا، رطوبت، و ارتفاع باعث ایجاد خمیر ترشهای متفاوت می شود .ضمن اینکه کیفیت خمیر ترش تحت تأثیر عواملی نظیر کیفیت آرد، میزان جذب آب، هوادهی، میزان نمک، درجه حرارت و زمان کافی است.
خرید آنلاین نان
اشتراک گذاری
دسته بندی
آخرین مطالب
- اثرات مراحل مختلف پخت روی خمیر
- پخت نان با روش مکانیزه
- دستگاه تقسیم کننده و قالب گیری در پخت نان
- تخمیر نهایی در تولید نان های مکانیزه
- دستگاه تخمیر میانی در تولید نان های مکانیزه
- گرد کردن یا آماده کردن خمیر جهت تخمیر میانی
- فرم دهی یا شکل دادن به خمیر و چانه گیری
- پوک نمودن خمیر و استفاده از اسیدها
آخرین نظرات
عضویت در خبرنامه
با عضویت در خبرنامه
با سلام مطلبتون عالی و علمی بود اما من برای درست کردن خمیر ترش و مقدار و استفاده از انواع خمیر ترش ها در دستورهای مختلف متوجه دستور کار نشدم متاسفانه
سلام و عرض ادب
نسبت خمیر ترش و آرد رو میشه لطف کنید و بگید؟
خمیر ترش را در یخچال چند روز میشه نگهداشت.
ایا خمیری که بمونه و ترش شود را می شود بجای خمیر ترش استفاده کرد؟
سلام لطف میکنید اندازه دقیق مواد لازم جهت تهیه خمیر تزش بگید با این موادی که گفتید میشه خمیر ترش خودمون درست کنیم و از بیرون تهیه نکنیم
و اینکه میشه خمیر ترش خشک کرد و پودرش تهیه کرد
باسلام طرز درست کردن خمیر ترش با خمیر به صورت سنتی برای فتیر سنتی با تنور را برای ۱۰کیلو فتیر را برایم توضیح دهید با تشکر از شما
با سلام و تشکر از سایتتون
چرا پاسخ سوالات کامنتهارو به ایمیل افراد میفرستین؟
همین جا اگر جواب بدین اقلا بقیه استفاده می کنن و سوالاتتکراری نمی پرسن
سلام ،میشه مقادیر رو بفرمایید
سلام ممکنه میزان به کار بردن آرد و نمک و ماست ترش یا سرکه و همچنین ورز دادن یا ندادن خمیر برای تهیه خمیر ترش بفرمایید .ومن با علاقه که به این کار دارم با خواندن مطلب مفید شما بتونم خمیر ترش درست کنم. اگر ممکن است دقیقتر توضیح بفرمایید .با تشکر
لطفا اطلاعات تکمیلی رو برا من هم بفرستید
تست کردم.
اصلا جواب نداد.
از همان مواد توصیه شده( سرکه، ماست و آرد)استفاده کردم.
سلام وخسته نباشید این روش خمیرترش برکیفیت نان بربری بهتر از مایه خوشک هست.
سلام بنده تجربیاتی در خصوص ساخت تمیر ترش و پخت نان با آن دارم و کانالی با نام خمیر ترش در شبکه ی اجتماعی ایتا راه اندازی کردم.شاید برای کاربران مفید باشد.
خمیر ترش
آموزش پخت نان با خمیر ترش
https://eitaa.com/khamir_torsh
سلام خسته نباشید. شاید بی ربط باشه ولی ازتون خواهش می کنم کمکم کنید من چند وقته دارم آرتمیا یا همون میگوی آبشور نگه میدارم ، آرتمیا ها از مجودات خیلی ریز تغذیه می کنن مثل فیتو پلنگتون ها ، باکتری ها و جلبک ها
توی یه سایت نوشته بود تغذیه ی آرتمیا با مخمر براشون خیلی مفیده میشه لطف کنید یه روشی ، طرز تهیه ای به من بدین واقعا بی نهایت ممنون میشم فک کنم اگه خمیرو با شکر و نمک تو آب حل کنم بهتر باشه تا آرتمیا ها بتونن اونارو از آب جمع کنن آما نمی دونم چند مدت بزارم بمونه و یا چی رو بریزم چقدر بریزم در ضمن من از خمیر صنعتی خشک به مقدار فراوون استفاده میکنم ترو خدا کمکم کنید اگه به ایمیلم بفرستین که خیلی خوب میشه
سلام و ممنون
اینکه برای آرتیما مفیده یا مفید نیست رو بنده اطلاعی ندارم اما میتونید از مخمر های صنعتی خرید کنید و نحوه استفاده هم طبق مخمری که به شما دادن ازشون سوال کنید
سلام مجدد. ای کاش میشد کف تنور های ماشینی از صفحات سفالی یا آجری استفاده می شد تا مضرات نان آهنی رو نداشته باشه. از حرارت غیر مستقیم هم برای پخت نان استفاده بشه یا این که تنور برقی باشه تا ضرر گاز هم حذف بشه. نظر شما چیه؟ بهتر از این چطور میشه؟
سلام. پس برا منم اطلاعات تکمیلی رو بفرستید دیگه!
برا انواع نان
علی الخصوص بربری که ان شا الله می خوام تو فر خونمون درست کنم. با چیدن تعدادی آجر کف فر
در قدیم که از خمیر ترش جهت پخت نان استفاده می شود آیا تهیه خمیر متفاوت بود و چه مقدار استفاده میکردند بعد اونوقت که یخچال تو روستا مرسوم نبود کجا نگه میداشتن؟ و طرز تهیه خمیر ترش را لطفا برایم ایمیل کنید و پاسخ متشکرم از لطفت ممنونم
با سلام
در گذشته هم خمیر ترش مثل امروزه تهیه میشده و مقدارش بستگی به نوع پخت نان و تنور و … داره و بجای یخچال از سردخانه های قدیم که معمولا در زیرزمین ها با حوض های آب که جای خنکی بوده است نگهداری میشده
منم دستور پخت خمیر ترش رو میخوام.لطفا???
سلام
طبق پاسخی که به بقیه کامنت ها دادیم تهیه خمیر ترش نسبت به نوع پخت و شرایط دیگری باید تهیه شود
با سلام
من مقداری آرد سفید و آب و نمک رو در دمای تقریبی ۲۵ درجه به مدت ۴ روز نگه داری می کنم ، به نظر شما از این خمیر به عنوان خمیر مایه می توان استفاده کرد ؟ ممنون
سلام
بستگی داره که چه چبزی میخاین پخت کنین و چون پخت ها متفاوت است(شیرینی، نان سنگگ، لواش و …) خمیرترش فرمول مشخصی نداره و باید با آزمون خطا یک خمیر ترش مناسب برای نوع پخت خود با توجه به دمای پخت و شرایط محیط و … دست پیدا کنید.
سلام و خسته نباشید. من طرز تهیه خمیر ترش را در چند سایت خوندم. ولی هیچ کدام نگفته اند که بعد از اماده شدن خمیر ترش , اگر بخواهیم نان درست کنیم ـ چه مقدار از این خمیر ترش را با چه مقدار ارد و اب مخلوط کنیم و چگونه عمل بیاوریم.آیا همه خمیر ترش باید استفاده شود؟
سلام ممنون.
به عوامل زیادی بستگی داره مثلا کیفیت آرد زمان خواب خمیر، نوع نان،نوع تنور و نحوه پخت که برای همین فرمول و اندازه معینی نداره
سلام وقتتون بخیر. من مطلب رو خونم ممنون از اطلاعات مفیدتون ولی من درست متوجه نشدم اگر بخوام خمیر ترش داشته باشم چطور میتونم تهیه کنم .
سلام خیلی خوب بود حیف مقدار نداشت چون من همیشهفقط شنیده بودم با ارد واب خالی خمیر ترش درست میشه لطفا راهنمای کنید ممنون
تشکر از معلومات مفید تان لطف کنید مقدارها و اینکه بعد از چی مدت نگهداری میتوانیم از آن بحیث خمیر ترش استفاده کنیم یا اینکه همو لحظه آماده است .
تشکر
سلام اطلاعات تكميلي رو لطفا براي من هم ارسال كنيد
سلام و خسته نباشيد اگر چه عنوان مطلب شما تهيه انواع خمير ترش هست ولي روش تهيه و مقدار استفاده رو ذكر نكرديد
با سلام
خیلی ممنون از اطلاعاتی که در سایت گذاشتید. ممنون میشم اگر اطلاعات تکمیلی از قبیل حجم و وزنهای مورد استفاده را به ایمیلم بفرستید.
تشکرازتوضیح خوبتون،این خمیرترش چطورنگهداری کنیم ؟چه مقدار ازآن رابرای درست کردن خمیر نان میتونیم استفاده کنیم؟سپاس
برای درست کردن هر یک از سه نوع ترش کوتاه مدت و طولانی و شبانه در طول مدت زمان ایجاد باید در دمای اتاق باشد و بعد از آن در یخچال نگهداری شود. برای سوال دوم خود مطالب لینک زیر را بررسی کنید:
https://tanuor.ir/blog/?s=خمیر+ترش
سلام و وقت به خیر. در صورت امکان ممنون میشم اطلاعات تکمیلی رو به ایمیل من هم ارسال بفرمایید. متشکرم
سلام
بابت اطلاعات خوبتون تشکر میکنم. چند تا سوال در ذهن من به وجود
امد. برای تهیه خمیر ترش ابتدا باید یک خمیر ترش مادر با سرکه . ماست درست کرد و بعد مقداری از آنرا برداشت و با آب و آرد مخلوط کرد؟ چه مقدار از آب و چه مقدار اب باید برای خمیر ترش مادر و همچنین خمیر ترش بعدی مخلوط کرد؟ برای یک کیسه آرد چقدر خمیر ترش لازم است؟
سلام! خواهش میکنم
پاسخ به ایمیل شما ارسال گردید.
مطلب شما بسیار جالب بود . ولی برای استفاده ی عملی باید میزان به کار بردن آرد و نمک و ماست ترش یا سرکه و همچنین ورز دادن یا ندادن خمیر برای تهیه خمیر ترش مشخص نشده است .ومن با تمام علاقه که به این کار دارم با خواندن مطلب شما نمی توانم خمیر ترش درست کنم. اگر ممکن است دقیقتر توضیح بفرمایید .با تشکر
سلام
پاسخ به ایمیل شما ارسال گردید